Българският форум за Микротик

Софтуер => Микротик за начинаещи => Темата е започната от: Joro711 в Петък, 18 Юни, 2010, 17:14:43Титла: Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Петък, 18 Юни, 2010, 17:14:43
От доста време ползвам рутер RB450G с операционна система Mikrotik.Още в самото начало останах впечатлен от възможностите на това устройство.За тези от Вас,които не са запознати с тези възможности,ще се опитам да Ви покажа някои от тях.Например една от възможностите е ползването на скриптове за подобряване функционалността на рутера.Първият скрипт,на който ще се спра,е за автоматично създаване на редактируемо резервно копие на конфигурацията.Първото нещо,което трябва да направите,е да създадете самия скрипт.Ето http://joro711.com/files/Backup-Script.txt (http://joro711.com/files/Backup-Script.txt) можете да си изтеглите скрипта и да го поставите в System/Scripts в менюто на Mikrotik.След това трябва да зададете автоматичното му стартиране,което се прави в System/Sheduler.Определяте през какъв период да се стартира скрипта и с това всичко е готово.Следващият скрипт е за онези от Вас,които нямат постоянен IP адрес.Като начало трябва да си направите регистрация в http://dyndns.com (http://dyndns.com).След това създавате нов елемент в System/Script,като ползвате http://joro711.com/files/DynDNS-Script.txt (http://joro711.com/files/DynDNS-Script.txt) скрипт.След това създавате нов елемент в System/Sheduler и настройвате през колко време да се стартира скрипта.Следващият скрипт е за създаване на пълно резервно копие и съответно изпращането му на посочен от Вас и-мейл.Ето http://joro711.com/files/Email-Backup.txt (http://joro711.com/files/Email-Backup.txt) можете да си изтеглите самия скрипт.След това отново създавате нов елемент в System/Sheduler и посочвате през какъв период от време желаете да получавате резервното копие в електронната си поща.Последният скрипт е за тези от Вас,които имат свързани допълнителни устройства към рутера.С помощта на скрипта ще можете да наблюдавате и получавате уведомявания на електронната си поща в случай на отпадане или възстановяване на някое от устройствата от мрежата.http://joro711.com/files/Netwatch-Script.txt (http://joro711.com/files/Netwatch-Script.txt) можете да си изтеглите скрипта.След това в Tools/Netwatch създавате наблюдение на съответните устройства.В полетата Up и Down слагате скрипта.При отпадане или възстановяване на наблюдаваното устройство от мрежата,ще получите и-мейл на посочения от Вас адрес.Надявам се,че тези скриптове ще Ви бъдат полезни.Ако имате някакви въпроси,ще се радвам да ги публикувате тук.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: funny_boy в Вторник, 22 Юни, 2010, 23:47:51
Здравей,
Последният скрип, който си дал за email при netwatch ще ми е много полезен. Само ще те помоля да кажеш къде бъркам в настройките в tools->email, защото предполагам там се въвеждат настройките за mail-a, от който ще се изпращтат съобщенията на e-mail-a посочен в скрипта, или греша? Конкретния случай, искам от mail от abv.bg да изпращам на gmail.com . Въвеждам IP-то на abv.bg username, password и май само за порта не съм много сигурен дали е 25.
Благодаря предварително, надявам се си разбрал "проблемът" :)


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Вторник, 22 Юни, 2010, 23:53:05
С Abv.bg няма да стане.Поне не и като безплатен вариант.Имат платен вариант,при който имаш РОР3 достъп.С него може би ще се получи,но не съм сигурен.С Gmail също не става.Въпреки,че има РОР3,не успях да го пусна.Ако нямаш вариант,мога да ти направя поща във форума.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: funny_boy в Сряда, 23 Юни, 2010, 00:02:03
хм... Тогава мисля, че имам друг вариант, който ще пробвам утре. Имам mail от рода mail@sitename.com, който сайт аз поддържам и мисля да пробвам с него.
Благодаря за бързия отговор.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Сряда, 23 Юни, 2010, 00:08:00
 :) Щом имаш сайт,който поддържаш,вероятно имаш и cPanel за достъп до администрацията на сайта.Правиш си един e-mail и въвеждаш данните.При мен стана от раз.Ако все пак имаш някакви затруднения,пиши и ще измислим вариант за e-mail.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: funny_boy в Сряда, 23 Юни, 2010, 00:13:42
Още няколко въпроса.
1. За server пиша IP-то, от което получавам отговор при пинг: ping mysite.com ... replay from ip-то...
2. За порт оставям 25, това трябва да е за SMPT, него ли да ползвам или 110 за POP3
3. В полето username да въведа име от вида username@mysite.com или само username
4. При настроен интервал на проверка 1 минута, на всяка минута ли ще ми праща mail че е down примерно
Благодаря отново


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Сряда, 23 Юни, 2010, 00:18:51
Ето как е при мен и вече една седмица ми изпраща без никакви проблеми писма и за Netwatch,и бекъп на конфигурацията.Не,ще ти прати един e-mail,например че устройството,което наблюдаваш е Down и когато се възстанови пинга до него,ще ти прати нов e-mail за Up.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: funny_boy в Сряда, 23 Юни, 2010, 00:24:59
Благодаря  много :)


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Вторник, 20 Юли, 2010, 23:54:51
А ти всъщност успя ли да пуснеш известяването чрез e-mail?


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: funny_boy в Сряда, 21 Юли, 2010, 13:38:04
Понеже се оказа, че и аз не мога да подкарам през gmail, се отказах, понеже ми е по лесно и бързо да проверя в микротика, отколкото mail-a в моя сайт.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: goshkata в Събота, 27 Септември, 2014, 12:25:21
скриптовете са супер,   но не мога да видя скрипта  за създаване на пълно резервно копие и съответно изпращането му на  и-мейлм,   ако   може да  го   качиш   наново   ще съм  много  благодарен


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Събота, 27 Септември, 2014, 14:10:58
скриптовете са супер,   но не мога да видя скрипта  за създаване на пълно резервно копие и съответно изпращането му на  и-мейлм,   ако   може да  го   качиш   наново   ще съм  много  благодарен

Това е скрипта - /export file=([/system identity get name] . "-" . [:pick [/system clock get date] 7 11] . "-" . [:pick [/system clock get date] 0 3] . "-" . [:pick [/system clock get date] 4 6])

Добавям само, че се налага промяна на порта в Gmail за изпращане на поща от 25 на 26 и всичко работи перфектно.


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: goshkata в Събота, 27 Септември, 2014, 20:17:50
нещо не ми  се получава, не мога да настроя email,   

system e-mail error  Error sending e-mail <>:error connecting to server


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: Joro711 в Събота, 27 Септември, 2014, 21:25:47
Каква поща използваш?


Титла: Re:Още скриптове за Mikrotik
Публикувано от: goshkata в Неделя, 28 Септември, 2014, 09:15:54
Gmail