Филтриране по MAC адрес
Българският форум за Микротик
Неделя, 28 Февруари, 2021, 11:04:29 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
 
   Начало   Обяви Помощ Търси Вход Регистрация Чат  
mikrotik-bg.com
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Филтриране по MAC адрес  (Прочетена 15859 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« -: Петък, 25 Юни, 2010, 09:37:06 »
ОтговорОтговор

Здравейте,
Ституацията е следната: Имам един RB433 с R52H WIFI с omni антена. Към него се връзват 5-8 човека безжично. За сега нещата са стабилни. Добавил съм в Access List-a MAC адресите на тези клиенти, които да могат да се connect-нат и всичко е Ok. Мисля обаче, да направя малко реконструкция, понеже имам още около 30-40 клиента които са по LAN. Идеята ми е следната: На мястото на RB433 да сложа RB411 / http://www.vikteam.net/item.php?id=197 / , a RB433 да сложа на входа на мрежата, веднага след media converter-a /понеже Инернет-а стига по оптика/. И тогава в RB433 да бъдат описани всички клиенти по LAN с IP и MAC адрес.
Според вас RB411 ще държи ли на трафик от 5-8 човека? И можете ли да ми обясните как става номера с филтрирането по MAC? /Имаше нещо в IP -> ARP – десен бутон и Make static, но не съм много на ясно и препочитам да предложите нещо/

Поздрави

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Българският форум за Микротик
« -: Петък, 25 Юни, 2010, 09:37:06 »

 Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: Петък, 25 Юни, 2010, 09:57:26 »
ОтговорОтговор

Малко объркано се е получило питането,но ще се опитам да схвана идеята.Значи според мен няма нужда от втори рутер.Мисля,че би могъл да ползваш само RB433 и за свързаните жично,и за свързаните безжично клиенти.Друг е въпроса дали параметрите на този рутерборд ще са достатъчни за 40-50 клиента.Аз съм направил ARP таблица,в която са описани всички МАС адреси и съответстващите им IP адреси.Трябва обаче да зададеш опция Reply Only в настройките на LAN порта или в Bridge,ако портовете са групирани.Иначе относно питането ти за 5-8 клиента и RB411 мисля,че ще се справи без никакви проблеми.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Българският форум за Микротик
« Отговор #1 -: Петък, 25 Юни, 2010, 09:57:26 »

 Активен
funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Петък, 25 Юни, 2010, 10:20:06 »
ОтговорОтговор

Не мисля, че може да се ползва само един рутер, защото има клиенти, които са "преди" микротик-а и свързването им към Интернет не "минава" през микротик-а.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Петък, 25 Юни, 2010, 10:29:22 »
ОтговорОтговор

А как са свързани тогава?Не мога да си представя конфигурацията ти.Но пък в крайна сметка нищо не пречи да си купиш и един RB411 и да го ползваш за безжичните клиенти.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Петък, 25 Юни, 2010, 10:34:28 »
ОтговорОтговор

Мисля, че с това ще се изяснят малко нещата....

http://dox.bg/files/dw?a=5bf112f25a

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Петък, 25 Юни, 2010, 10:53:39 »
ОтговорОтговор

Доста си се разгърнал  Smiley.Ами ако си решил,купи RB411 и ще ти покажа как съм направил при мен нещата с ARP.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: Петък, 25 Юни, 2010, 11:00:53 »
ОтговорОтговор

Правих един опит. На един комп инсталирах Mikrotik OS за да пробвам. Сложих го на входа на мрежата и проветх в IP -> ARP , но там имаше само 3-4 записа (IP и MAC) при положение, че на линия имаше доста повече. Може би изпускам нещо. Как трява да бъдат настроени интерфейсите (двете LAN карти) в микротик-а (bridge или по друг начин)? Ако може да ми обясниш как става това, и ако стане с компа, вземам RB411 и правя каквото съм намислил Smiley

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Петък, 25 Юни, 2010, 11:28:24 »
ОтговорОтговор

При мен портове 3,4 и 5 са в бридж.И на бриджа в ARP е сложена опция Reply Only.Отделно от това в IP/ARP са зададени всички МАС адреси и прилежащите им IP адреси.Ако не можеш да се справиш,ще ти направя един акаунт за достъп до рутера ми и ще влезеш да разгледаш.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

euzebio
Newbie
*

Рейтинг +1/-0
Неактивен Неактивен

Bulgaria Bulgaria

Публикации: 10



Activity
0%
Регистриран от: сеп, 2009


Профил Ел. поща
« Отговор #8 -: Петък, 01 Април, 2011, 07:25:06 »
ОтговорОтговор

Имам един въпрос  IP/ARP са зададени всички МАС адреси и прилежащите им IP адреси.Но на моменти ми се бъгва цялата мрежа и като спра дадените макове и се орпавя

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Петък, 01 Април, 2011, 07:58:06 »
ОтговорОтговор

Как така се бъгва цялата мрежа? Какво точно се случва? При мен същото филтриране си работи вече близо 2 години и нямам никакви проблеми.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

euzebio
Newbie
*

Рейтинг +1/-0
Неактивен Неактивен

Bulgaria Bulgaria

Публикации: 10



Activity
0%
Регистриран от: сеп, 2009


Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: Неделя, 03 Април, 2011, 09:14:10 »
ОтговорОтговор

Ами нямам връзка до нито една точка из мрежата или ми се вдига пинг до сървъра. Не знам има ли някакво ограничение колко мака ще бъдат? И каква е тази опция Reply Only?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

« Последна редакция: Неделя, 03 Април, 2011, 13:14:18 от Joro711 » Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #11 -: Неделя, 03 Април, 2011, 13:13:47 »
ОтговорОтговор

Reply Only е опция за ограничаване на достъпа до интернет на компютрите, които не са въведени в ARP таблицата.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

euzebio
Newbie
*

Рейтинг +1/-0
Неактивен Неактивен

Bulgaria Bulgaria

Публикации: 10



Activity
0%
Регистриран от: сеп, 2009


Профил Ел. поща
« Отговор #12 -: Неделя, 03 Април, 2011, 17:06:41 »
ОтговорОтговор

Добре как мога да я пусна тази опция ?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #13 -: Неделя, 03 Април, 2011, 17:11:06 »
ОтговорОтговор

В интерфейса на LAN ще я намериш. При мен в случай портове 3, 4 и 5 са в Bridge и затова е там. Ето ти и снимка.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter



* ARP.png (20.56 KB, 407x414 - видяно 486 пъти.)
Активен

euzebio
Newbie
*

Рейтинг +1/-0
Неактивен Неактивен

Bulgaria Bulgaria

Публикации: 10



Activity
0%
Регистриран от: сеп, 2009


Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: Неделя, 03 Април, 2011, 17:18:47 »
ОтговорОтговор

Да и при мен всичко е в bridge

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Българският форум за Микротик
   

 Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!