Лог на Netwatch
Българският форум за Микротик
Петък, 12 Август, 2022, 16:13:45 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
 
   Начало   Обяви Помощ Търси Вход Регистрация Чат  
mikrotik-bg.com
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Лог на Netwatch  (Прочетена 10825 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« -: Неделя, 15 Август, 2010, 07:50:06 »
ОтговорОтговор

Здравейте на всички
Имам следния въпрос. Някъде в микротик пази ли се лог на адресите добавени в netwatch, всмисъл до кой адрес кога е имало пинг и кога не?
Поздрави

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Българският форум за Микротик
« -: Неделя, 15 Август, 2010, 07:50:06 »

 Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: Неделя, 15 Август, 2010, 09:32:57 »
ОтговорОтговор

В System/Logging трябва да си добавиш нов елемент за записване в логовете. Трябва и съответно да избереш опция къде да се пази лога. Не забравяй и отметката, която спира записа при напълването на свободното пространство, в случай, че избереш запис на флаша.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Българският форум за Микротик
« Отговор #1 -: Неделя, 15 Август, 2010, 09:32:57 »

 Активен
funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Неделя, 15 Август, 2010, 10:42:22 »
ОтговорОтговор

Така... зададох да се записва в memory. След това от къде мога да имам достъп до лог-а (как да го прочета)?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Неделя, 15 Август, 2010, 10:45:07 »
ОтговорОтговор

Кое точно избра от падащото меню? E-mail ли? След това би могъл да виждаш логовете в меню Log.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Неделя, 15 Август, 2010, 10:58:33 »
ОтговорОтговор

Хм... Малко се омотах. В System->Logging за Topic кое трябва да избера за моя случай? Там не се ли избира това кето искам да се Log-ва или съм в грешка?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Неделя, 15 Август, 2010, 11:10:10 »
ОтговорОтговор

Именно. В Rules избираш това, което искаш да се логва, а в Actions избираш къде да се пази записа. Обаче не намирам в падащото меню опцията за избор на Netwatch и затова предположих, че и E-mail ще свърши същата работа.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: Неделя, 15 Август, 2010, 11:16:32 »
ОтговорОтговор

Предполагам, че имаш в предвид следното: В Netwatch на конкретен ИП адрес да сложа скрип съответно ако има ли няма пинг към него да праща мейл и след това в Logging от падащото меню да избера mail и да ми логва когато ми изпраща e-mail.
Мислех, че има по елегантен вариант.

ПП: С watchdog дали ще стане, понеже виждам го има в logging?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Неделя, 15 Август, 2010, 11:43:10 »
ОтговорОтговор

С Watchdog няма да стане. Това е съвсем различно нещо и се използва за пинг на самия рутерборд до определен адрес и съответното му рестартиране след загуба на пинга. Наистина нямам идея защо от падащото меню отсъства Netwatch. Би трябвало да го има, освен ако разработчиците на Микротик са имали нещо конкретно предвид за липсата му.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #8 -: Неделя, 15 Август, 2010, 12:47:55 »
ОтговорОтговор

Открих как може да се направи. Идеята е да се зададе в Netwach запис в определен елемент от лога. Ето как става.
/tool netwatch add host=XXX.XXX.XXX.XXX timeout=1s interval=1m up-script=":log info \"Internet Up\"" down-script=":log info \"Internet Down\"" comment="" disabled=no

След това елемента Info се добавя в записваните логове.  Smiley В момента нямам възможност да го пробвам, но може да опитате дали работи.

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #9 -: Неделя, 15 Август, 2010, 18:17:00 »
ОтговорОтговор

При мен нещо не се получава, но разбира се може би аз бъркам.
Мерси все пак за съветите

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: Неделя, 15 Август, 2010, 19:16:35 »
ОтговорОтговор

При мен нещо не се получава, но разбира се може би аз бъркам.
Мерси все пак за съветите

Току-що пробвах скрипта и работи перфектно. Явно нещо си объркал. Копирай го, както съм го написал и напиши адреса, който искаш да наблюдаваш и си задай собствени имена на местата на Internet Up и Down. Естествено, би могъл да смениш и времето, през което рутера да ти пингва определения адрес. Но със сигурност работи.  Smiley

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

funny_boy
Newbie
*

Рейтинг +4/-0
Неактивен Неактивен

Публикации: 24



Activity
0%
Регистриран от: мар, 2010


Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: Неделя, 15 Август, 2010, 20:55:05 »
ОтговорОтговор

Евала Smiley благодаря много  Grin Работи, но имам още едно питане. След рестарт на рутер-а в Log има само записи след последния рестарт. Пази ли се някъде целия лог и къде мога да го намеря?

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен
Joro711
Administrator
Sr. Member
*****

Рейтинг +6/-0
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 286



Activity
0%
Регистриран от: юни, 2009



georgi.i.katsarski Joro711 105120766497076972104 Joro711
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: Неделя, 15 Август, 2010, 21:14:44 »
ОтговорОтговор

Значи все пак може да се записват логове на Netwatch....  Smiley

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Българският форум за Микротик
   

 Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!