• Welcome to Българският форум за Микротик.

Лог на Netwatch

Започната от funny_boy, Неделя, 15 Август, 2010, 09:50:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

funny_boy

Здравейте на всички
Имам следния въпрос. Някъде в микротик пази ли се лог на адресите добавени в netwatch, всмисъл до кой адрес кога е имало пинг и кога не?
Поздрави

funny_boy

Joro711

В System/Logging трябва да си добавиш нов елемент за записване в логовете. Трябва и съответно да избереш опция къде да се пази лога. Не забравяй и отметката, която спира записа при напълването на свободното пространство, в случай, че избереш запис на флаша.

Joro711

funny_boy

Така... зададох да се записва в memory. След това от къде мога да имам достъп до лог-а (как да го прочета)?

Joro711

Кое точно избра от падащото меню? E-mail ли? След това би могъл да виждаш логовете в меню Log.

funny_boy

Хм... Малко се омотах. В System->Logging за Topic кое трябва да избера за моя случай? Там не се ли избира това кето искам да се Log-ва или съм в грешка?

Joro711

Именно. В Rules избираш това, което искаш да се логва, а в Actions избираш къде да се пази записа. Обаче не намирам в падащото меню опцията за избор на Netwatch и затова предположих, че и E-mail ще свърши същата работа.

funny_boy

Предполагам, че имаш в предвид следното: В Netwatch на конкретен ИП адрес да сложа скрип съответно ако има ли няма пинг към него да праща мейл и след това в Logging от падащото меню да избера mail и да ми логва когато ми изпраща e-mail.
Мислех, че има по елегантен вариант.

ПП: С watchdog дали ще стане, понеже виждам го има в logging?

Joro711

С Watchdog няма да стане. Това е съвсем различно нещо и се използва за пинг на самия рутерборд до определен адрес и съответното му рестартиране след загуба на пинга. Наистина нямам идея защо от падащото меню отсъства Netwatch. Би трябвало да го има, освен ако разработчиците на Микротик са имали нещо конкретно предвид за липсата му.

Joro711

Открих как може да се направи. Идеята е да се зададе в Netwach запис в определен елемент от лога. Ето как става.
/tool netwatch add host=XXX.XXX.XXX.XXX timeout=1s interval=1m up-script=":log info \"Internet Up\"" down-script=":log info \"Internet Down\"" comment="" disabled=no

След това елемента Info се добавя в записваните логове.  :) В момента нямам възможност да го пробвам, но може да опитате дали работи.

funny_boy

При мен нещо не се получава, но разбира се може би аз бъркам.
Мерси все пак за съветите

Joro711

Цитат на: funny_boy - Неделя, 15 Август, 2010, 20:17:00
При мен нещо не се получава, но разбира се може би аз бъркам.
Мерси все пак за съветите

Току-що пробвах скрипта и работи перфектно. Явно нещо си объркал. Копирай го, както съм го написал и напиши адреса, който искаш да наблюдаваш и си задай собствени имена на местата на Internet Up и Down. Естествено, би могъл да смениш и времето, през което рутера да ти пингва определения адрес. Но със сигурност работи.  :)

funny_boy

Евала :) благодаря много  ;D Работи, но имам още едно питане. След рестарт на рутер-а в Log има само записи след последния рестарт. Пази ли се някъде целия лог и къде мога да го намеря?

Joro711

Значи все пак може да се записват логове на Netwatch....  :)

Joro711